Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Dizüstü Bilgisayar Olarak Ne Almalıyım ?
Bu yazıyı yazma amacım, bilgisayar kullanmayı iyi bilen herkesin soru yağmuruna tutulması ya da önerdiği bilgisayarda sorun çıktığında sorumlunun tamamen o kişi olması… Ben de bu yüzden, bu bilgisayarcı arkadaşların yükünü hafifletmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Dizüstü alırken dikkat edilmesi gerekenler i aşağıda bahsettim.
Özellikle anne ve babaların çocuklarına Dizüstü alırken dikkat edilmesi gerekenler i genelde bilmemeleri nedeniyle, günümüz teknolojisinde hataya düşmelerini engellemek için, soru cevap yaparak sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.
Anne Babaya Sorum: Bilgisayarı ne amaçla kullanacaksınız ?
Şimdi bunu cevaplarken hemen sizin aklınıza gelen cevap sanırım şöyledir: Çocuğum her şeyi yapabilsin, yani oyun da oynayacak, ders de çalışacak.
Burada sizlerin bilmesi gereken şey, çocukların bilgisayarı almak istemelerinin ilk sebebi tabi ki oyun, ders çalışmak falan onu geçelim 🙂 Zaten iyi bir oyun bilgisayarı aldığınız zaman derslerle ilgili her şeyi yapacaktır. Ama şu noktada sizi uyarmak istiyorum: oyun bilgisayarı almaya karar verdiyseniz bütçenizi biraz yüksek tutmanız gerekecektir. Daha uygun bir bilgisayar ile oyun bilgisayarı arasındaki en az 2 kat fiyat farkı vardır, aklınızda bulunsun!!! Bunu çözmenin en iyi yolu, fiyat-performans durumuna bakarak, marka bağımlısı olmayıp, bütçenizi düşünmemizdir. Sonuçta bugün en iyi bilgisayarı alsanız da 1 veya 2 sene sonra o bilgisayar en son çıkan oyunları oynayamayacak duruma gelecektir.
Şimdi biz Dizüstü alırken dikkat edilmesi gerekenler i belirleyip, bütçemizi düşünerek en iyi fiyat ve performansa bakacağız:
İŞLETİM SİSTEMİ :
Tabiki de Freedos, şimdi Windows10 işletim sistemi almaya kalksak, 300 TL bilemediniz 400 TL fiyat farkı olacaktır. Freedos aldığımız zaman ilk sorun bilgisayar ilk geldiği zaman, üzerinde bir işletim sistemi olmadığı için hemen kullanmaya başlayamacaksınız, bir bilgisayarcıya gidip üzerine istediğiniz iyi bir işletim sistemini kurdurmanız gerekecektir. Bu işlem size 50 TL gibi bir maliyete patlar, o da bizim fiyat-performans için en uygun seçim olacaktır.
EKRAN :
Büyük ekran olsun ve çocuklar daha iyi oyun oynasın demeniz, performans fiyat politikamıza uymuyor. Bu durumda 15,6 inch en idealidir. Daha büyük bir ekran almaya kalkarsanız varsayım olarak, 1 TL’ye alacağınız bir ürün 1,5 TL’ye alınabilir. Arada büyük bir fark yok bence. 15,6 alıp gerekirse evdeki tv’ye bağlayıp, çocuğumuzun görsel bakımdan ihtiyacını karşılarız. Bence 15,6 inch ideal bir seçip olacaktır.
Diğer bakmamız gereken, ekranın çözünürlüğü: 1920×1080 bunu desteklesin kesinlikle, buna dikkat edelim ve frekans olayı da dizüstü bilgisayarlarda 60-75 hz arasıdır, ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Son olarak da; panel tipi. Çocuğunuz arkadaşı ile oyun oynarken veya film izlerken, oturuş durumuna göre parlama karanlık gibi durumlara düşmemesi için kesinlikle IPS ekran tipini seçiyoruz.
İŞLEMCİ :
İşlemci alırken iki seçenek var: intel veya amd. Bizim tercihimiz intel. İşlemci seçeneklerimiz bütçemize göre küçükten büyüğe şu sırada i3, i5, i7 Benim tercihim i5 intel işlemci 4 çekirdek,
Bütçe ve fiyat performans bakımından işlemci seçerken diğer dikkat edilmesi gereken, işlemci hızı 2,00 üzerinde olması. İşlemci sonunda U ve H yazar, bunun anlamı nedir? Eğer şarjım çok gitsin performans benim için önemli değil diyorsanız, U modeli bir işlemci almanız gerekiyor. Yok ben oyun oynayacağım performans önemli benim için şarj önemli değil diyorsanız, H modeli bir işlemci seçmelisiniz. Tercihim H modeli bir işlemci.
EKRAN KARTI :
Ekran kartı seçerken oyun veya çizim programları kullanacağız diyorsak, mutlaka harici bir ekran kartı seçmeliyiz. Bize paylaşımlı bir ekran kartı yetmez, son teknoloji oyunları oynayalım diyorsak, seçeceğimiz ekran kartı nvidia 1650 modeli olması bizim için yeterli, fazla bile…
İkinci bir alternatif nvidia 1050 modeli olabilir. Durum burada size kalmış paramıza göre seçim yapıyoruz sonuçta. Normal bir bilgisayar kullanacaksak, ofis yada evde kullanacağız internete gireceğiz film izleyeceğiz şarkı dinleyeceğiz diyorsanız, harici bir ekran kartı almaya gerek yok bence.
RAM :
Ram seçerken 8 GB yeterli gibi ama tek slotta olsun yani 2 tane 4 almayın çünkü ileride bunları yükseltebilirsiniz. O yüzden tek 8 gb ram yeterlidir. DDR4 teknolojisi olan 8 GB bir ram yeterli. Tercihim DDR4 8 GB Ram.
HARDDİSK:
Hard disk seçimi yaparken olmazsa olmazımız, SSD hard disk, kesinlikle SSD hardisk seçmeliyiz. Bunları seçerken de okuma ve yazma hızları ne kadar yüksekse o kadar iyi olur. SSD kapasitesi 512 GB yeterli diye düşünüyorum.
SSD hard disk seçerken firmalar 2 türlü üretiyorlar; biri depolama için olan yeşil, biri ise işletim sistemi hızlı çalışması için üretilen mavi, veya her firma bunları ayırt etmiş, seçerken işletim sistemi hızlı çalışması için olanından seçmeliyiz. Normal hdd kesinlikle düşünmüyoruz: 5400 rpm ve 7200 rpm, bunlar gürültülü ve bilgisayarınızın performansını kesinlikle 5 kat düşürür. Tercihimiz SSD 512 GB Mavi (işletim sistemi kurulması için üretilenlerden).
DİĞER DONANIMLAR :
Dizüstü alırken dikkat edilmesi gerekenler i seçerken diğer donanımlar olmazsa olmazlarımızdan.
Kasası metal olsun, nedeni soğutma daha kolay olacağı için metal kasa seçmeniz daha mantıklı.
Teknoloji ilerlediği için HDMI çıkışı olsun mutlaka, bilgisayarımızı TV ye bağlayıp film izlemek isteyebiliriz.
USB 3.0 hızında olsun ve en az 3 tane USB çıkışımız olsa iyi olur, bir dosya kopyalamak gerektiğinde USB 2.0 hızında bir USB ile USB 3.0 arasında çok büyük hız farkı vardır, bunu gözden kaçırmayalım.
Yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyorsanız hoparlör gücü veya sayısı da önemli, 2 hoparlör olan da var 4 hoparlör olan da… Yüksek watt ve sayısı fazla olanı seçmek mantıklı olacaktır.
Pil yani batarya seçimi uzun süre gitsin istiyorsak, 6 cell olandan almak mantıklı, bunların 2, 3, 4 olanları da var, daha uzun gitmesini istiyorsak şarjınızın en yüksek cell’ li olanı almak mantıklı.
Klavye tabiki de önemli, geceleri bilgisayar kullanıyorsak ışıklı olanı tercih etmeniz mantıklı, oyun oynuyorsak klavye düzenine de iyi bakmak ve araştırmak lazım. Klavye tuşları birbirine çok yakın olursa kullanımı iyi olmaz. Tabi tercih meselesi 🙂
Şimdi gelelim en önemli şeye marka olarak ne seçmeliyiz? Şimdi bizim tercihimiz fiyat ve performans amaçlı olduğu için, burada acer fiyat konusunda öne çıkar, lenova iyi bir seçenektir, Monster oyuncular için kesinlikle önerim, MSi iyi dizüstü bilgisayarlar çıkarmaya başladı. Asus her zaman listenin en başında olanlardan. Diğerlerine bulaşmayın bu markalar içinden seçin derim.
Sonuç olarak yukarıda yazdığım seçeneklerin hepsini bir arada bulmak dizüstü bilgisayar seçimi için biraz zor çünkü model model üretildikleri için her markanın farklı modelleri var.
Dizüstü alırken dikkat edilmesi gerekenleri seçerken Öncelik sıranız açısından bir sıralama yapacak olursak;
- İşlemci (amd işlemciler, İntel işlemciler)
- Ekran kartı (Ekran Kartı Sıralamaları)
- SSD hard disk (SSD Sıralamaları )
- Ram
- Ekran
- Ek özellikler
Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle… Sorularınızı yorum kısmında sorabilirsiniz.
Sevgiyle ve Işıkla İlerle Yolculuğunda!!!
Hi,
We’re wondering if you’ve ever considered taking the content from zermilaninsandali.com and converting it into videos to promote on Youtube? You simply add the text and it converts it into scenes that make up a full video. No special skills are needed, and there’s access to over 1 million images/clips that can be used.
You can read more about the software
Kind Regards,
Zella