ESMA’ÜL HÜSNA NEDİR?
- Esma’ül Hüsna, Allah‘ın (C.C.) güzel isimleri demektir.
- Esmalar, renk renk ışıklara benzer ve kişinin duasındaki isteğine ulaşması, dileklerin ve istenilen şeylerin yerine gelmesi, sıkıntılarının gitmesi, hastalıkların geçmesi vb. durumlar için titreşimi yüksek ve çok güzel bir yoldur.
- Haşr Suresi 24. ayette “En güzel isimler O’nundur (Allah’ındır)”, A’râf sûresi 180. ayette ise, “O’na (Allâh’a) o isimlerle duâ edin.” buyrulmakta, bir hadîs-i şerîfde de “Allah Teâlâ’nın güzel isimlerini ezberleyip sonuna kadar sayanların cennetle müjdelendiği” belirtilmektedir.
- Yaratıcının zatını ve sıfatlarını belirten ve kutsal kaynaklarda geçen Esmaların toplamı doksan dokuz olan kutsal adlarıdır. Bu isimler Allah’ın (C.C.) kudretinin değişik şekillerde tecellilerinin isimleridir. Bunların dışında Allah’ın (C.C.) 1001 adı olduğunu söyleyen evliyalar da olmuştur.
- Esmaül Hüsna, Allah’ın vahiy ve ilham yoluyla nebilere ve bazı zümrelere bildirdiği zat ve sıfat adları olarak da görülebilir.
- Esmaül Hüsna dışında “Hayy, Hu, Hakk, Kahhar” gibi esmalar da kullanılmaktadır.
- Allah’ın isimleri, Allah hakkında ancak âyet ve hadîslerde zikri geçen ve söylenmesine izin verilmiş olan isimlerdir ve rastgele kullanılmamalıdır. Dua eder halde kullanılması uygundur.
- Esmâül Hüsna ile ilgili olarak Buhârî ve Müslim: “Allah’ın 99 ismi vardır. Kim bunları ezberlerse (îman eder ve ezbere sayarsa) Cennete girer” demişlerdir. Ayrıca, “Kim bunları (Esmâ-i Husnâ’yı) mânâlarını anlayarak sayar, bunlarla Allah’ı zikrederse Cennete girer.” demişlerdir.
- Esmaların ruhanilerinin olduğu ve bazı evliyalar tarafından bu ruhanilerin kullanıldığı düşünülmektedir. Ayrıca, Esmaül Hüsna’dan herhangi biriyle yoğun olarak Allah’ı zikredenlere o esmanın görevlileri olan ruhaniler yardıma gelirler.
- Haftanın günleriyle bağlantılı olarak, o günün esması ve harfi olduğunu ileri süren evliyalar olmuştur.
- Pazartesinin harfi “şın”, esması ise “Şakir” adıdır. Pazartesinin ruhani vazifelisinin adı “Cebrail Aleyhisselam”dır.
- Salı gününün harfi “ze”, esması “Zekiyyu”dur. Ruhanisinin adı “Semsemail Aleyhisselam”dır.
- Çarşambanın harfi “zı”, esması “Zahir”dir. Ruhanisi “Mikail Aleyhisselam”dır.
- Perşembe gününün harfi “se”, esması “Sabit”tir. Ruhanisi “Sarfiyail Aleyhisselam”dır.
- Cuma gününün harfi “cim”, esması “Cebbar”dır. Ruhanisi “Anyail Aleyhisselam”dır.
- Cumartesinin harfi “fe”, esması “Fatır”dır. Diğer günlerdeki butün ruhaniler bu güne tasarruf ederler, özel bir ruhani adı yoktur.
- Pazar gününün harfi “hı”, Bu günün özel bir duası vardır. Ruhanisi “Rukıyail Aleyhisselam”dır.
- Haftanın yedi günü için öngörülen harflerin yedi adet olması, bu harflerin Fatiha Süresinde geçmemesi ve belirtilen yedi harfin tamamının En’am Suresinde geçmesi düşündürücüdür…
- Esmaül Hüsna çalışılırken abdestli olunmaya çalışılmalı, abdestli olunmasa da temizliğe dikkat edilmelidir.
- Esmaları, yoğun bir istek ve inançla çalışırken, o renk renk ışıklara benzeyen zikirlerin faydası daha iyi görülecektir.
- Her esmanın ebcetsel ve mucizevi sırlarla dolu bir sayı değeri vardır. Bu sayı kadar söylenmesi, o esmanın sırlarla dolu faydasının ortaya çıkması ve mucizeye yaklaşmak için önemlidir. Ancak alimler, ‘İnsanlar hangi ismine ihtiyaç duyuyorlarsa bu ihtiyacı ölçüsünde Allah’ı anmalı’ cevabını vermekteler. Burada verilen sayı değerleri, o ismin ebced hesabı yapılarak elde edilen rakamlardır. Bu sayı değeri kadar zikredilmeleri daha faydalı olacaktır.
- Her kişinin ruhuna hitap eden esması farklıdır. Neden farklıdır? Çünkü her kişinin yaratılışı üzere, telaşlı bir yapısı olabilir, hırslı bir yapısı olabilir… Çalıştığı esma da kendisine fayda sağlamasını istediği konuya uygun olmalıdır.
- Örneğin, endişe seviyesi yüksek birisinin “Ya Kuddüs” esmasını çalışması daha uygunken, başarıyı isteyen bir kişinin “Ya Aziz” esmasını çalışması uygun olacaktır. Her kişi, kendi hastalığına uygun “şifalı ilacı”, uygun esmaları çalışarak keşfedebilir.
- Esmaları, etkisini hissedene kadarki sürede (1 hafta, 1 ay gibi) her gün zikretmeye devam etmeli ve her seferinde ebcetsel hesaplanan sayı kadar zikretmelidir.
- Her kişi, zaten kendisine en uygun Esma’yı içinde hisseder ve onu ayrı tutar. Burada önemli olan nokta, Esmaların yoğunlaşarak ve inanarak zikredilmesidir. Zikretme sırasında, her Esma’nın başına “Ya” ön eki getirilerek okunur.
- Her Esma’nın kainatta bir karşılığı vardır, bu mübarek isimlerin her biri kâinattaki bir fennin, bir ilim dalının temelini teşkil eder. Meselâ, hukuk ve adalet ilmi Adl ismine, iktisat ilmi Rezzak ismine dayanır.
- İsm-i A’zam : Allah Teâlâ’nın Kur’an ve hadîs-i şerîflerde zikredilen isimlerinin en büyüğüdür. İsm-i A’zam’ı, Allah, isimleri içinde gizlemiş ve böylece kullarının bütün Esmaül Husnâ’yı zikretmesini ve kendisine bütün isimleriyle dua edilmesini sağlamıştır. İsm-i Azam ile yapılan duaların mutlaka kabul edildiği rivayet olunmuştur.
- İsm-i A’zam’ın Esmâ-i Husnâ’dan hangi isim olduğu hakkında, İslâm âlimleri ayrı fikirler ileri sürmüşler, İsm-i A’zam’ın, lâfza-i Celâl yani Allah ismi olduğu üzerinde kanaat getirilmiştir. Ayrıca, Hz. Ali Efendimize göre İsm-i A’zam tek isim değil, Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs’tan oluşan 6 isimdir.
- Osmanlı ilim adamı, mutasavvıf yazar İbni İsa-yı Saruhani’ye göre her Esmanın günün hangi saatinde kaç defa okunması gerektiği kitaplaştırılarak anlatılmıştır.
- İbn-i İsa’ya göre; bu vakitler yedi tânedir:
- Güneş,
- Müşteri (Jüpiter, Mars),
- Zühre (Venüs, Çobanyıldızı),
- Mirrîh (Merih),
- Kamer (Ay).
- Utârid (Merkür),
- Zuhal (Satürn).
- Görüldüğü gibi, Allah Teâlâ’nın isimlerinin zikredileceği vakitler gezegen isimleriyle anılmış ve İbn-i Îsâ, bu eserinde bu vakitlerin hangi günün hangi kısmına isabet ettiğini ayrıca belirtmiştir.
- Günün kısımları da şunlardır:
Sabah,
2. Kuşluk,
3, Zevâl (Güneşin tam tepe noktaya ulaştığı ân),
4. Öğle,
5. Mâ-beyn (Öğle ile ikindi arası),
6. İkindi,
7. Akşam.
İsimlerin zikredileceği vakitler, her günün bu kısımlarından farklı birine isabet etmektedir. Onların isabet ettiği, günün bu kısımları da şunlardır:
Güneş :Pazartesi (mâ-beyn); Salı (kuşluk) ; Çarşamba(ikindi); Perşembe (zevâl) ; Cuma(akşam) ; Cumartesi (öğle ); Pazar (sabah).
Jüpiter :Pazartesi (zevâl) ; Salı (akşam) ; Çarşamba (öğle); Perşembe (sabah); Cuma (mâ-beyn) ; Cumartesi (kuşluk) ; Pazar (ikindi).
Venüs :Pazartesi (ikindi); Salı (zevâl); Çarşamba (akşam); Perşembe (öğle); Cuma (sabah) ; Cumartesi, (mâ-beyn) ; Pazar (kuşluk).
Mirrîh (merih) :Pazartesi (öğle); Salı (sabah); Çarşamba (mâ-beyn) ; Perşembe (kuşluk) ; Cuma (ikindi); Cumartesi (zevâl) ; Pazar (akşam).
Kamer (Ay) :Pazartesi, sabah ; Salı, mâ-beyn ; Çarşamba, kuşluk ; Perşembe, ikindi ; Cuma, zevâl ; Cumartesi, akşam ; Pazar, öğle.
Merkür :Pazartesi, akşam ; Salı, öğle ; Çarşamba, sabah ; Perşembe, mâ-beyn ; Cuma, kuşluk ; Cumartesi, ikindi ; Pazar, zevâl.
Satürn :Pazartesi, kuşluk ; Salı, ikindi ; Çarşamba, zevâl ; Perşembe, akşam ; Cuma, öğle ; Cumartesi, sabah ; Pazar, mâ-beyn.
- Böylece Esmaların okunması gereken vakitler ise şöyledir:
Güneş : Allah, Er Rahmanu, Er Rahimu ,El Meliku, Es Selamu,El Haliku, El Bariu,El Basitu, Er Rafiu,El Muizzu, El Basiru, El Hakemu, El Adlu, El Gafuru, El Aliyyu, El Hafizu, El Mukitu,El Celilu, El Baisu,El Muhsi,El Hayyu, El Kadiru, El Muktediru, El Evvelu, El Vali, El Afuvvu, Zül Celalu Vel İkram, El Ganiyyu, El Maniu ,En Nuru, El Hadiu, El Bakiu, Er Reşidu, Es Saburu.
Jüpiter : El Kudüsu, El Müheyminu, El Mutekebbiru, El Kahharu, El Alimu, El Kabidu, Es Semiu, El Kebiru,El Mucibu, Eş Şehidu, El Hamidu, El Mubdiu, El Kayyumu, Es Samedu, Et Tevvabu ,El Muksitu, El Camiu, El Bediu.
Venüs : El Muminu, El Gaffaru, El Vehhabu, Er Rezzaku, El Latifu, Eş Şekuru, El Hasibu, El Kerimu, Er Rakibu, El Mecidu, El Vekilu, El Metinu, El Muhyi, El Macidu, El Berru, El Muğni, El Varisu.
Mars : El Azizu, El Cebbaru, El Muzillu, El Kavi, El Veliyyu, El Mumitu, El Vahidu, El Ehadu, El Ahiru, El Muntakimu, Ed Darru.
Ay : El Musavviru, El Habiru, El Vasiu, El Hakimu, El Vedudu, El Batinu.
Merkür : El Fettahu, El Azimu, El Muidu, Er Raufu, Malik El Mülk.
Satürn : El Hafizu, El Halimu, El Vacidu, El Mukaddimu, El Muahhiru, Ez Zahiru, El Muteali, En Nuru.
- EN KOLAY VE ANLAŞILIR HALİYLE;
- Esmaü’l-Hüsna hangi vakitte okunabilir? Her gün güneşin doğmasından itibaren ilk 1 saatlik zamanda (takvimlerde güneş yazan saatten itibaren 1 saatlik zamanda), öğlen 14.15 ile 15.30 arasında ve gece yarısından sonra saat 01.00’a kadar olan vakitlerde okunması daha uygundur.
- Haftanın günlerinde hangi Esma, kaç adet okunmalıdır?
- Cuma Günü: Ya Varis 707, Ya Nur 256, Ya Muni 1100, Ya Berr 202, Ya Ahir 801, Ya Macid 48, Ya Gaffar 1281, Ya Rezzak 308, Ya Basit 72, Ya Vehhab 14, Ya Latif 129, Ya Vacid 14, Ya Ehad 13, Ya Muhyi 68, Ya Muhsi 148, Ya Metin 500, Ya Mecid 57, Ya Hakk 108, Ya Hakim 78, Ya Hasib 80, Ya Kerim80, Ya Rakip 312,Ya Vekil 66,Ya Nafi201,
- Cumartesi Günü: Ya Rauf 286, Ya Muttali 551, Ya Zahir 1106, Ya Muahhir84 ,Ya Muktedir 744, Ya Mukaddim 184, Ya Muiyd 124, Ya Hafiz 998, Ya Halim 88
- Pazar Günü: Ya Allah 66, Ya Rahman 298, Ya Rahim 258, Ya Selam 131, Ya Halık 731, Ya Bari 213,Ya Hafid 1482, Ya Rafi 351, Ya Muizz 117, Ya Basir 302, Ya Hakem 68, Ya Adl 104, Ya Habir 812, Ya Gafur 1286, Ya Şekür 526, Ya Mukiyt 550, Ya Celil 73, Ya Bais 573, Ya Hayy 18, Ya Kadir 305, Ya Evvel 37, Ya Batin 62, Ya Vali 47, Ya Zülcelali velikram 1098, Ya Mani 161, Ya Hadi 20, Ya Raşid 514, Ya Baki 113,Ya Sabur 298,Ya Aliyy 110,Ya Afüvv 156,Ya Ganiyy 1060,
- Pazartesi Günü: Ya Mumin 136,Ya Musavvir 336,Ya Vasi 137,Ya Vedüd 20,
- Salı Günü: Ya Aziz 94,Ya Cebbar 206,Ya Muzill 770,Ya Kaviyy 117,Ya Mumit 490,Ya Vahid 19,Ya Müntekim 630,Ya Darr 1001,Ya Kahhar 306,Ya Veliyy 46
- Çarşamba Günü: Ya Melik 90,Ya Fettah 489,Ya Malikelmülk 212,Ya Azim 1020
- Perşembe Günü: Ya Müheymin 145,Ya Alim 150,Ya Kabid 903 ,Ya Bedi 86,Ya Cami 114,Ya Muksit 209, Ya Tevvab 409,Ya Samed 134,Ya Hamid 68,Ya Mubdiu 56,Ya Şehid 319,Ya Mucib 55, Ya Kebir 232,Ya Semi 180,Ya Kuddüs 170,Ya Mütekebbir 662,Ya Kayyum 156
Esma’ül Hüsna’ların Anlamları ve Zikir Niyetleri ile Adetleri
No | Esma | Esma’nın Anlamı | Zikir Adedi | Zikir Niyeti |
1 | Allah | Tüm isim ve sıfatlan kendinde toplayan yüce Allah’ın zatının, başka hiçbir varlığa verilemeyen ismidir. | 66 | Her türlü istek, tüm duaların kabul olması. |
2 | Er-Rahmân | Bütün Yaratılmışlar hakkında hayır ve merhameti tercih eden | 298 | Dünyada ve ahirette Allah’ın sevgisini kazanmak. |
3 | Er-Rahîm | Çok merhamet eden, büyük nimetler veren | 258 | Maddî ve manevî rızka nail olmak. |
4 | El-Melik | Bütün Kainatın Tek Sahibi ve mutlak hükümdarı. | 90 | Maddî ve manevî güçlü olmak, insanlara sözlerini anlatıp dinletebilmek, emir sahibi olmak. |
5 | El-Kuddûs | Hatadan, gafletten, aczden ve her türlü eksiklikten pek uzak, pek temiz | 170 | Maddî ve manevî her türlü temizlik, kalp temizliği, ruhî hastalıklardan iyileşmek. |
6 | Es-Selâm | Kullarını selamete çıkaran, Cennetteki bahtiyar kullarına selam veren | 131 | Korkulan her şeyden emin olmak ve esenliğe çıkmak. |
7 | El-Mü’min | Gönüllerde iman ışığı uyandıran, kendine sığınanları koruyup rahatlatan | 137 | Güvende olma, güvenilir insan olmak, kötü hastalıklara düşmemek. |
8 | El-Muheymin | Gözeten ve Koruyan | 145 | İnsanlardan korunmak ve onların düşüncelerine akıl erdirebilmek. |
9 | El-Aziz | Mağlup edilmesi mümkün olmayan galip | 94 | Düşmanlara galip gelmek. |
10 | El-Cebbâr | Eksikleri tamamlayan, dilediğini zorla yaptırmaya muktedir olan | 206 | İstek ve arzuların olması, insanların ve cinlerin şerrinden emin olmak. |
11 | El-Mütekebbir | Her şeyde ve her hadisede büyüklüğünü gösteren | 662 | İzzet, refah ve gerçek büyüklüğe erişmek, halk tarafından sevilmek. |
12 | El-Hâlık | Bütün varlığı, halleri ve hadiseleri, tayin ve tesbit eden hepsini yoktan var eden. | 731 | İşlerde üzüntü ve sıkıntıdan kurtulmak, başarılı olmak. |
13 | El-Bâri | Eşyayı ve herşeyin vucüdunu herşeyin birbirine uygun halde yaratan | 214 | İşte başarılı olmak, maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulmak. |
14 | El-Musavvir | Tasvir eden, herşeye bir biçim ve özellik veren ] / EL-MU’TÎ : [ Veren, ihsân eden | 336 | Maksat ve meramına ulaşmak ve ifade etmek, en zor işleri başarmak ve bir işte uzmanlaşmak. |
15 | El-Gaffâr | Mağrifeti pek çok | 1.281 | Bağışlanmak ve günahlardan korunmak. |
16 | El-Kahhâr | Herşeye her istediğini yapacak şekilde galip ve hakim olan | 306 | Zalimlerin ve din düşmanlarının kahrından kurtulmak. |
17 | El-Vehhâb | Her türlü nimeti devamlı bağışlayan | 14 | Sıkıntısız ve maddî açıdan rahat bir hayat sürmek. |
18 | Er-Rezzâk | Yaratılmışlara faydalanılacak şeyleri ihsan eden | 308 | Bol rızıklı bir ömür geçirmek. |
19 | El-Fettâh | Her türlü zorlukları açan ve kolaylaştıran | 489 | Maddî ve manevî hayır kapılarının açılması, ticarette başarıya ulaşmak. |
20 | El-Alim | Her şeyi çok iyi bilen | 150 | İlim zenginliği için. |
21 | El-Kâbid | Sıkan, Daraltan | 903 | Zalimin zulmünden kurtulmak. |
22 | El-Bâsit | Açan, Genişleten | 72 | Rızkının genişlemesi ve bereketin artması. |
23 | El-Hafid | Yukardan aşağıya indiren alçaltan | 1.481 | Kötüden, kötülerden ve belalardan korunmak. |
24 | Er-Rafi’ | Yukarı kaldıran, yükselten | 351 | İnsanlar içinde ve işinde yükselmek, tevazu sahibi olmak. |
25 | El-Muiz | İzzet veren, ağırlayan | 117 | Fakir ve zelillikten kurtulmak. |
26 | El-Muzil | Zelil eden, alçaltan | 770 | Düşmanları zelil etmek. |
27 | Herşeyi iyi işiten | 180 | Duaların kabul olması. | |
28 | El-Basir | Her şeyi iyi gören | (302 112) | Acziyetin kalkması, basiretli olmak. |
29 | El-Hakem | Hükmeden, hakkı yerine getiren | 68 | Haklı davasını kazanmak, insanlar arasında hak ile hüküm vermek. |
30 | El-Adl | Çok Adaletli | 104 | Adaletli olmak, haklı davayı kazanmak. |
31 | El-Latîf | En ince işlerin bütün nceliklerini bilen, kullarına iyilikler ulaştıran | 129 | Dileklerin olması, kısmet ve rızkın artması. |
32 | El-Habîr | Herşeyin iç yüzünden gizli taraflarından haberdar | 812 | Hafıza ve idrakin genişlemesi. |
33 | El-Halîm | Suçlara karşı hemen ceza vermeyen yumuşak davranan, süre veren | 88 | Ahlâk güzelliği ve yumuşak huylu olmak, hiddet ve sinirin gitmesi. |
34 | El-Azîm | Çok Azametli | 1.020 | Sözünün tesirli olması ve sözü dinlenir olmak. |
35 | El-Gafûr | Affı ve mağfireti pek çok | 1.286 | Günahların affı ve kötü ahlâktan korunmak. |
36 | Eş-Şekûr | Kendi rızası için yapılan iyiliklere daha fazlasıyla karşılık veren | 526 | Talihin açıklığı, kendine verilen nimetlerin şükrünü eda etmek, bol rızık için. |
37 | El-Aliyy | Pek yüce, Pek yüksek | 110 | Zilletten kurtulmak, ilim, derecelerin artması. |
38 | El-Kebîr | En büyük, pek büyük | 232 | Maddî ve manevî büyüklük, hürmet sahibi olmak. |
39 | El-Hafîz | Yapılan işleri bütün tafsilatıyla tutan,herşeyi belli bir vakte kadar bela afetten koruyan | 998 | Nefsinin ve malının korunması. |
40 | El-Mukît | Her yaratılmışın gıdasını, azığını veren | 550 | Muhtaç olunan şeyi kazanmak ve rızık. |
41 | El-Hasîb | Herkesin hayatı boyunca yapıp ettiği herşeyin hesabını bütün detayları ile bilen | 80 | Herkese karşı açık alınlı olmak. |
42 | El-Celîl | Celalet ve Ululuk sahibi | (73-5.329) | Gerçek yüceliğe erişmek, zalim ve zorbayı zelil etmek. |
43 | El-Kerîm | Lütfü ve keremi çok geniş, çok bol | 270 | Bol rızık sahibi olmak, cömert olmak ve kolaylıklara nail olmak. |
44 | Er-Rakîb | Bütün varlığı gözeten bütün işleri murakabe eden | 312 | Her işte Allah’ın koruması altında olmak, bunu hissetmek, hafızasının kuvvetlenmesi. |
45 | El-Mücîb | Kendisine dua edenlerin isteklerini veren | (55-3.025) | Duaların kabul olunması. |
46 | El-Vâsi’ | İlmi, rahmeti, kudreti, af ve mağfireti geniş, müsaadekâr | 137 | Ömür uzunluğu, sıhhat ve rızık genişliği için. |
47 | El-Hakîm | Bütün emirleri ve bütün işleri hikmetli | (78-6.084) | İlim ve hikmet sahibi olmak, uzağı görmek, hikmetli iş yapmak. |
48 | El-Vedûd | Kullarını çok seven, sevilmeye gerçekten layık olan | (20 400) | İnsanların sevgisini kazanmak. |
49 | El-Mecîd | Şanı büyük ve yüksek | (57-3.249) | İzzet ve şerefin artması. |
50 | El-Bâis | Ölüleri diriltip kabirlerinden çıkaran | 573 | Kuvvetli irade ve alacaklarını almak. |
51 | Eş-Şehîd | Bütün zamanlarda ve her yerde hazır ve nazır | 319 | Şehid olmak, heybetli olmak, halk arasında sevilmek. |
52 | El-Hak | Varlığı hiç değişmeden duran | 108 | Sağlam bir imana ve doğru bir ibadet hayatına sahip olmak, başladığı işin sonunun gelmesi. |
53 | El-Vekîl | Kendisine tevekkül edenlerin işlerini en iyi neticeye ulaştıran | 66 | Allah’tan her türlü yardım görmek. |
54 | El-Kavî | Pek Güçlü | 116 | Kansızlık ve vücudun güçlü olması, zor işleri kolaylıkla halletmek. |
55 | El-Metîn | Çok Sağlam | 500 | Maddî ve manevî dayanıklı, sağlam ve iradeli olmak, hastalıklardan kurtulmak. |
56 | El-Veliyy | Sevdiği kullarının dostu | (46-2.116) | Her işte Allah’ın yardımını istemek. |
57 | El-Hamîd | Ancak kendisine hamdedilen, bütün varlığın diliyle yegane övülen | (62-3.844) | Kazancın genişlemesi, Allah’ı çokça hamd etmek için yardım istemek. |
58 | El-Muhsî | Sonsuzda olsa tek tek herşeyin sayısını bilen | 148 | Zekânın kuvvetli olması. |
59 | El-Mübdi | Bütün varlıkları örneksiz ve maddesiz olarak ilk baştan yaratan | 57 | Her işte muvaffak olmak, ummadığı yerden yardım gelmesi. |
60 | El-Muîd | Varlıkları yok ettikten sonra tekrar yaratan | 124 | Elden kaçanı geri kazanmak, Allah’ın ahirette yeniden dirilme hakikatini ruhlarımıza duyurması. |
61 | El-Muhyî | Can bağışlayan, hayat ve sağlık veren | 68 | İşlerin başarılı olması, hastalıklardan kurtulmak. |
62 | El-Mumît | Canlı bir mahlukun ölümünü yaratan | 490 | Harama bakmamak, kötülüklerden vazgeçmek, devamlı ahireti hatırlamak. |
63 | El-Hay | Diri, herşeyi bilen, herşeye gücü yeten | (18-324) | Sözün tesirli olması, sözü dinlenir olmak. |
64 | El-Kayyûm | Gökleri ve yeri, herşeyi tutan | 156 | Bütün işlerde yardımı Allah’tan beklemek, isteklere nail olmak, rızkın devamlı olması. |
65 | El-Vâcid | İstediğini istediği anda bulan | (14-196) | Aradığını ve kaybettiğini bulmak. |
66 | El-Mâcid | Kadr ve şanı büyük, kerem ve iyilikleri pek çok | 48 | Kazancın bolluğu ve şerefli bir hayat sahibi olmak. |
67 | El-Vâhid/El-Ehad | TEK, Zatında, sıfatlarında, işlerinde, hükümlerinde, isimlerinde asla ortağı ve benzeri olmayan | (19-3.669) | Kalbin uyanıklığı, isteklerin olması. |
68 | Es-Samed | İhtiyaçları ve sıkıntıları gideren tek merci | 134 | Hiç kimseye muhtaç olmamak. |
69 | El-Kâdir | İstediğini istediği gibi yapmaya gücü yeten | 305 | İstediğini yapmaya güç yetirmek. |
70 | El-Muktedir | Kuvvet ve kudret sahipleri üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunan | 744 | Her işte başarılı olmak. |
71 | El-Mukaddim | İstediğini ileri geçiren, öne alan | 184 | Daima yükselmek. |
72 | El-Muahhir | İstediğini geri koyan, arkaya bırakan | 847 | Kötü ve belalı birinin veya bir işin kendinden uzaklaşması. |
73 | El-Evvel | İlk | 37 | Her hayır işinde birinci olmak. |
74 | El-Âhir | Son | 801 | Ömrün uzun olması. |
75 | Ez Zâhir | Herşeyde görünen aşikar | 1.106 | Her meselenin zuhuru, açıklığı, gizli olmaması. |
76 | El-Müteâlî | Noksanlıklardan Münezzeh | 551 | İstediği makama gelmek ve yüceliğe ermek. |
77 | El-Bâtın | Her şeyden gizli | 62 | Nefsi mutmain ve kalbi geniş olmak, iç rahatlığının artması. |
78 | El-Vâlî | Kainatı ve her an olup biten her şeyi tedbir ve idare eden | 47 | Sözünün tesirli olması, insanların kendini sevmesi. |
79 | El-Berr | Yarattıklarına gereken nimetleri bahşeden | 202 | Her halukarda iyilik bulmak. |
80 | Et-Tevvâb | Tevbeleri kabul edip, günahları bağışlayan | 409 | Tövbelerin kabul olması. |
81 | El-Müntekım | Suçluları adaleti ile müstehak oldukları cezaya çarptıran | 630 | Zulüm ve fenalıklardan korunmak. |
82 | El-Afuvv | Çok affeden | 156 | Rızık bolluğu, kalp huzuru, affedilmek. |
83 | Er-Raûf | Çok lütüfkar Çok esirgeyen | 287 | Merhametinin artması, hiçbir varlıktan zarar görmemek. |
84 | Mâlikü’l-Mülk | Mülkün ebedi sahibi | 212 | Mal ve kazanca zarar gelmemesi, maddî ve manevî derecelerin artması. |
85 | Zü’l-Celâli ve’l-İkrâm | Hem büyüklük sahibi hem fazl-i kerem sahibi | 1.155 | İşlerin kolay ve âsân olması, insanların kendini sevmesi. |
86 | El-Muksit | Bütün işlerini denk ve birbirine uygun yerli yerinde yapan | 209 | Eşlerin arasını düzeltmek ve adaletli olmak. |
87 | El-Câmi | İstediğini istediği zaman istediği yerde toplayan | 114 | Küsleri barıştırmak ve hayırların birleşip toplanması. |
88 | El-Ganî | Çok zengin ve herşeyden müstağni | 1.060 | Gerçek zenginlik, servet ve geniş rızık, insanlar tarafından sevilmek. |
89 | El-Muğnî | Dilediğini zengin kılan | 1.100 | Geçim genişliği, bol rızık ve zenginlik. |
90 | El-Mâni’ | Birşeyin meydana gelmesine izin vermeyen | 161 | Kaza ve belalardan emin olmak. |
91 | Ed-Dârr | Elem ve zarar verecek şeyleri yaratan | 1.001 | Zararlı kişilerden emin olmak ve onları Allah’a havale etmek. |
92 | En-Nâfi’ | Faydalı şeyleri yaratan | 201 | Hastalıklardan korunmak, şifa bulmak, zararlardan uzak durmak. |
93 | En-Nûr | Yol gösteren, aydınlatan | 256 | Doğruyu ve yanlışı görüp kalp nuruna sahip olmak. |
94 | El-Hâdî | Hidayet veren, istediği kulunu muradına erdiren | (20-400) | Doğru yolu bulmak ve çocuklarının serkeş olmaması. |
95 | El-Bedî’ | Hayret verici şekilde alemleri yoktan var eden | 86 | Allah’ın yardımına nail olmak, maddî ve manevî güzellik için. |
96 | El-Bâkî | Varlığının sonu olmayan | 113 | Ömrün uzunluğu ve sağlıklı olmak. |
97 | El-Vâris | Hakiki malik/sahibi olan | 707 | Uzun ömür, bol mal, şeref ve rızık sahibi olmak. |
98 | Bütün işleri ezeli takdirine göre yürütüp, dosdoğru bir nizam ve hikmet üzere sonucuna ulaştıran | 514 | Güzel ahlâk sahibi olmak, kötü alışkanlıklardan korunmak. | |
99 | Çok sabırlı | 298 | Başladığı işi kolay bitirmek, sinirini yenmek ve sabırlı olmak. |
- Hangi hastalıkta hangi Esma, kaç defa okunmalıdır?
HASTALIK | OKUNACAK ESMA | GÜNLÜK ADET |
Kulak rahatsızlıkları | 211 | |
Bel fıtığı ve omurilik rahatsızlığı | el-Cebbâr | 237 |
Saç | el-Bedî’ | 117 |
Kas rahatsızlıkları | el-Kaviyyu | 147 |
Kalp kası rahatsızlıkları | er-Razzâk | 339 |
Atar damar hastalıkları | el-Cebbâr | 237 |
Kanser hastalığı | Celle Celâluhû | 102 |
Sinüzit rahatsızlığı | el-Latîf | 16 |
el-Ğaniyy | 1091 | |
er-Rahîm | 289 | |
Kemik rahatsızlıkları | en-Nâfi’ | 232 |
Diz sertleşmesi ve diğer diz hastalıkları | er-Raûf | 318 |
Saçtaki kepek | Celle Celâluhû | 102 |
Kalp rahatsızlıkları | en-Nûr | 287 |
Kalp damarı rahatsızlıkları | el-Vehhâb | 45 |
Vücuttaki sinirlerle ilgili hastalıklar | el-Muğnî | 1131 |
Migren rahatsızlığı | el-Ğaniyy | 1091 |
Göz rahatsızlıkları | en-Nûr | 287 |
el-Basîr | 333 | |
el-Vehhâb | 45 | |
Tiroid rahatsızlığı | el-Cebbâr | 237 |
Mide rahatsızlığı | er-Razzâk | 379 |
Böbrek rahatsızlıkları | el-Hayy | 49 |
Bağırsak rahatsızlıkları | es-Sabûr | 329 |
Pankreas ve şeker hastalığı rahatsızlıkları | el-Bâri’ | 245 |
Rahim hastalıkları ve kadınlarda kısırlık | el-Hâlık | 762 |
Romatizma rahatsızlıkları | el-Müheymin | 176 |
Timus bezi hastalığı | el-Kaviyy | 147 |
Göz siniri rahatsızlıkları | ez-Zâhir | 1137 |
Yüksek tansiyon rahatsızlıkları | el-Hâfid | 1512 |
Bacak ve eklem rahatsızlığı | er-Râfi’ | 283 |
Göz damarları rahatsızlığı | el-Müteâl | 572 |
Kolon rahatsızlığı | er-Razzâk | 318 |
Ciğerle alakalı bütün hastalıkların tedavisi | en-Nâfi’ | 232 |
Prostat rahatsızlığı | er-Raşîd | 545 |
Yağ bezeleri için | en-Nâfi’ | 232 |
Mesane (idrar kesesi) rahatsızlığı | el-Hâdî | 51 |
Böbrek üstü bezi ve rahatsızlıkları | el-Bâri’ | 245 |
Bütün akciğer rahatsızlıkları | er-Razzâk | 339 |
Beyindeki kist rahatsızlığı | el-Hâdî | 51 |