Bilgi Merkezi

Feng Shui

Feng Shui Felsefesi

Bir ortama girdiğimizde bazen bize rahatsızlık veren bir atmosfer ile karşılaşırız. Ya da tam tersi de olabilir, kendimizi buraya ait hissedebiliriz. Bunun sebebi, o ortamda hissedilen enerjinin akışındaki uyum ya da uyumsuzluk olabilir.

İşte bu noktada Chi enerjisinin varlığını bize söyleyen Feng Shui ’ye kulak vermeye ne dersiniz…

Feng Shui hayatımızda başarı, sağlık, zenginlik, mutluluk, pozitif şans ve enerjiyi kendimize çekmemize yardımcı olan bir uygulama sanatıdır. (Denenmeye değer!!!)
Feng “rüzgâr” ve Shui “su” anlamına gelen, doğada var olan yaşam enerjisini (Chi), yaşanılan mekânlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisidir.

Feng Shui, eski bir Çin yerleşim uygulaması olup, çevreyle uyumunu sağlamaya, uzayda mekânın ayarını yapmaya yönelik bir uygulamadır.
Feng Shui’ye göre her rengin ve eşyanın bir enerjisi vardır. Mesele, bu enerjiyi doğru kullanmak ve yaşama yansıtabilmekte…

Beş bin yıllık geçmişi olan Feng Shui öğretisinin, insanın varoluş özelliklerine uygun yaşam alanlarını düzenleme yöntemi olduğuna ve böylece daha sağlıklı yaşanılıp, mutlu ilişkiler kurulacağına, kişisel gelişimden kariyerimizi geliştirip kazanç artırımı sağlanabileceğine inanılır.

Feng Shui Felsefesi: Doğa


Feng Shui coğrafî, dinî, felsefî, matematiksel, estetiksel ve ideolojik fikirlerin bir karışımını içeren ayrı bir Çin inanç sistemidir. Ancak bir din ya da tarikat değildir.
Bir yerin “iyi bir feng şui”ye sahip olması oranın doğayla uyum içinde olması, “kötü bir feng şui”ye sahip olması ise oranın doğayla uyumsuz olmasıdır.
Feng Shui bir dekorasyon stili değildir. Daha çok ana hatları birçok dekorasyon stili ile uyumlu bir disiplindir.
İnsanlar genel olarak iyi bir Feng Shui‘ye sahip veya sahip değil diye tanımlanmazlar.
Feng Shui bilimi evrensel ve gezegen üzerindeki her insan ile uyumlu olduğuna inanılır.
Chi: Geleneksel Çin kültüründe evrendeki her canlının bir parçası olduğuna inanılan yaşam enerjisi, tinsel enerji.
Yin-yang: Çin felsefesinde, insanların doğadaki olayları algılayışlarında karşılaştıkları ve evrendeki her devingen nesnede bulunduğuna inanılan doğal karşıtların genel tanımlamalarıdır.
Edilgeni, karanlığı, dişili, olumsuzu ve tüketimi betimleyen “Yin” geceye , Etkeni, aydınlığı, erili, olumluyu ve üretimi betimleyen “Yang” ise gündüze karşılık gelir.
Sürekli bir mücadele içinde olan Yin ve Yang birlikte Bütünü yaratırlar.

Feng Shui Felsefesi: Element


Beş element: Ağaç, Ateş, Toprak, Metal ve Su’dan oluşur.
⚡️İnsanlar da doğdukları yıllar itibarıyla bu elementlerin etkisi altındadır.
Bagua yön haritası: En klasik Feng Şui öğretisidir.
⚡️Pusulanın gösterdiği yönlere göre mekânı 9 bölüme ayırmayı öngörmektedir.
⚡️Bu bölümler hayatın 8 önemli boyutunu ve enerjinin çıkış noktası olan merkez bölümünü içine alır.
⚡️Sağlık, aşk, zenginlik, kariyer, eğitim gibi beklentiler Bagua haritası üzerinde yönlerle ifade edilir.

Feng shui” felsefesi, varolan her şey arasında kesintisiz bir etkileşim, doğal bir uyum olduğundan yola çıkarak, İnsan-mekan ilişkilerinde denge ve ahengi amaçlıyor. Yani mekanları düzenlerken doğayı gözetiyor.
Evimizin bereketinin artmasını, paramızın bollaşmasını, daha mutlu ve sağlıklı olmayı tabi ki isteriz. Bu öğreti bize bunları vaad ediyorken, neden denemeyelim?
Öyleyse, Feng Shui felsefesine göre neler yaparsak bunları çekeriz hayatımıza, kuralları neler?

Bazı Uygulanabilir Feng Shui Kuralları

Öncelikle Feng Shui’de Chi enerjisinin rahat bir şekilde evinize akarak, sizle ve evinizle uyum sağlaması için, mobilya ve süslerinizi yerleştirirken sezgilerinize güvenmelisiniz.

İlk kural; Dağınıklıktan uzak durmak kesinlikle, Chi-yaşam enerjisini çekmenin en basit yolu düzen ve temizlik. Kullanılmayan ve biriktirdiğiniz ne varsa, atın, atmaya özen gösterin. Böylece hayatınızdaki tıkalı alanları açın.
Evinizde iyi bir feng shui oluşturmak için pencerelerinizi düzenli olarak temizleyin. Açık, temiz pencereler daha fazla güneş ışığına yani daha fazla enerjiye izin verir.
Delik, bozuk, aksak, sorunlu eşyaları tespit edin. Bunları düzeltin ya da hayatınızdan çıkarın.
Evinizi arada negatif enerjiyi hapsetme özelliği olan sirkeli su ile temizleyin.
Evinizin yerleşiminde enerji seviyesini etkilediği için uyumlu renkler seçin.
Doğadaki beş elementin (toprak, ağaç, ateş, su, metal) her biri evinizin belirli bir alanını yönetir. Kısaca feng shui, beş elemente bağlı tonların kullanılmasını önerir.

Feng Shui’ye göre Odalarımız:

Oturma odasında rahatlatıcı bir ortamı teşvik etmek için MAVİ, sevinci teşvik etmek için de PORTAKAL RENGİ kullanılması gerekir.
Mutfak için ideal renk, canlılık ve enerji ürettiği için SARIdır.
Banyo için serinletici ve rahatlatıcı oldukları için SOĞUK RENKLER tercih edilir. Tuvalet ve banyonuzun duvarlarında MAVİ, YEŞİL ve TURUNCU gibi renkler kullanabilirsiniz.
Yatak odasındaysa MAVİ ve YEŞİL uykuyu teşvik etmek için idealdir ancak PEMBE veya SOMON gibi aynı etkiye sahip diğer renkler de kullanabilir.

Feng Shui’ye göre Eşyalar:

Chi’yi eve çekip yansıtmak için kristal avizeler, aynalar kullanılabilir.
Banyo kapısı ve klozet kapağı mutlaka sürekli kapalı tutulmalıdır, aksi takdirde yaşamsal Chi’nin eksilmesine sebep olur, yani enerji kaybı oluşur.
Evinizde, işyerinizde geniş yapraklı çiçek bulundurmak enerjiyi ortama çekecektir. Nane bitkisi bulunduğu ortama son derece pozitif etki saçar ve uğur getirir. Bambu, yasemin, biberiye, kekik, kasımpatı, okaliptüs, aloe vera bitkileri uğurlu bitkiler arasında kabul edilir. Bulundukları ortamdaki kötü enerjileri hapsederek ortama pozitif enerji saçarlar.
Ev ve işyerinde şifalı taşlardan ve doğal güzel kokulardan yararlanabilirsiniz.
Feng shui’ye göre, giriş kapısının tam karşısında ayna veya cam olmamalıdır, zira bunlar olursa gelen enerji eve girmeden geri döner.
Bu felsefeye göre en önemli kurallardan birisi de; mutfak ve tuvalet kapılarının karşılıklı olmamasıdır. Çünkü mutfaktaki bereket tuvaletten akıp gidecektir.

Feng Shui’ye göre Tercihler:

Mutfakta kullandığınız askıları negatif enerjiyi azaltma özelliğinden dolayı metal tercih etmelisiniz.
Ocak ve fırın (ateş), lavabonun (su) yanında ya da karşısında konumlandırılmamalıdır.
Feng Shui felsefesine göre, yemeği yapan kişinin mutfağa gelen kişiyi görebileceği şekilde mutfağın düzenlenmesi gerekir.
Mobilyalar mümkünse açık renk tercih edilmelidir.
Mutfak her zaman temiz ve derli toplu olmalıdır. 
Mutfağa bereket getireceği düşünüldüğü için açıkta, örneğin masa üstünde veya tezgahta bozulmayacak yiyecekler olmalıdır.

Evinizin oturma odasının duvarlarına, sahip olmayı hayal ettiğiniz canlı ve cansız varlıkların resimlerini asabilirsiniz.
Olabildiğince keskin hatlarda, sivri uçlu tasarımlardan uzak durmaya özen gösterin.
Odaya konumlandırılacak bir ayna, odanın daha geniş görünmesini sağlar. Fakat aynalar, karşılıklı konumlandırılmamalıdır. Çünkü bu, Feng Shui’ye göre evin bereketini kaçırır.
Sırtınızı odanızın giriş kapısına vererek karşıya baktığınızda sol köşe bolluk-bereket köşesidir.

Feng Shui’ye göre Ev Dizaynı:

Yatak odasını dolaplar ile doldurduysanız, başka bir odayı dolap odası yapın, eşyaların enerjilerinden kurtulun.
Yatak odanız ana kapıdan ve yoldan uzak, güneşli, dikdörtgen veya kare şeklinde ve orantılı olmalıdır.
Duvarlarda sıcak renkler tercih edebilirsiniz.
Yatak, kapının çaprazında bulunmalı ve ayaklarınız kapıya ve aynaya dönük olmamalıdır.
Başınız ve ayaklarınız pencereye dönük olmamalıdır. 
Yatağınızın tam karşısında ayna konumlandırmamanızda fayda vardır. Feng shui’ye göre, yatak odasında bulunan ayna dikkat dağıtır ve yatağa başka kişileri davet eder yani sadakatsizlik getirir.
Bu nedenle yatak odasına ayna konmamalıdır, giysi dolapları ve ayna koymak zorundaysanız ise yataktan direkt görünemeyecek şekilde pozisyonlandırılmalıdır.
Televizyon da ikili ilişkileri ve huzur dolu uykuyu bozacağı için yatak odasında bulunmamalıdır.
Saat ise sanıyorum ki uygulaması en güç kural. Saat yatak odasına huzur yerine acelecilik getirir, bu nedenle bu mekanda bulunmamalıdır.
Bazalı yatakların altına tıkıştırdığınız karman çorman eşyalardan kurtulun. Orayı ya düzenleyin ya da bazasız yatak tercih edin.
Yatak odasında yemek yemeyin. Yemek kırıntısı olmamasına dikkat edin.

Feng Shui’ye göre Para Enerjisi:

Banyo ve tuvaletiniz aile bireylerinin bağlılığını ve parasal gücü temsil eder.  Banyonuz ve tuvaletiniz, evin giriş kapısından girildiğinde görünebilir olmamalı ve büyük yatak odası ile aynı duvarı paylaşmamalıdır.
Ayrıca oturma odasının karşısında da olmamalıdır. Çünkü maddi kazanç suyla beraber akıp gidebilir.
Evinizin duvarlarında çatlak varsa, buralardan enerjinin kaçışını önlemek için sıva, boya vb ile kapatın.
En çok vakit geçirdiğiniz odanın size huzur verecek şekilde döşeyin.
Yemek artıklarını çöpe atmak evin bereketini azaltabilir.
Banyo ve WC’de uzun süre bulunmak ruh halinizi olumsuz etkileyebileceğinden, bir an önce işinizi bitirip çıkın.
Döner merdivenlerden kaçınmalı.
Mezarlığa yada çöplüğe bakan evde oturmamalı, çıkmaz sokakta oturmak enerjinin gelişini azaltır.
Kapıya veya kapının kenarına gelenlerin içeri girmeden önce görecekleri ve olumlu hissedecekleri dekoratif bir şeyler asılabilir. Örneğin, bir fil heykelciği giriş kapısı önüne koymak iyi şans, koruma ve ev halkına güç verme olarak anlamlandırılır.
Feng shui’ye göre, yemek masasının üstüne asılan aynanın, masanın bereketini artırdığı düşünülmektedir.
Tek katlı evler çok katlı evlere göre daha fazla chi üretir.
Oturduğunuz evin önceki sahipleri evden nasıl ayrılmış, boşanma ya da ölüm gibi nedenler varsa enerji temizliği yapılmalı. Bunun için Ev Sirkeli suyla silinebilir.

Teknolojiyle ilgiliyseniz, Teknoloji Gurusu‘nun yazılarını kaçırmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu