Kripto Para Hakkında Genel Bilgiler
Kripto Para Nedir ?
Kripto para, internette, alışverişlerde takas işlemlerinde güvenli bir şekilde kullanılmak üzere 2009 yılında kimlikleri bilinmeyen ama takma ad olarak Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler tarafından uçtan uca elektronik ödeme sistemi olarak BİTCOİN adlı dijital parayı halka açıldı. Bu olay ilk başarılı kripto para olarak tarihe geçti.
BİTCOİN Nedir?
Bitcoin, Türkiye’de çok fazla bilinmese de yurt dışında paranın geleceği olarak tanımlanıyor. Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti.
Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır.
Aslen banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan ve aktarılan paralar da sanal paralardır, çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana geliyordu, Bitcoin’i bunlardan ayıran, herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani merkezileştirilmemiş bir sistemi mevcut.
Merkezi olmayan bu para biriminde dünyadaki olumsuz durumlarda normal piyasalardaki gibi dalgalanma yaşanmıyor. Bitcoin arz ve isteğe göre kendi fiyatını belirliyor. Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC olarak biliniyor.
BİTCOİN YAPISI
Bitcoin belli bir protokole bağlı olması sayesinde, yaptığınız her işlem baştan sona şifrelenir. Belli bir merkezinin olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alması gerekliliği, yapılan her işlemin herkes tarafından görülmesini sağlamaktadır. Burada da Bitcoin madencileri ortaya çıkıyor.
BİTCOİN MADENCİLİĞİ
Üretim işlemi madencilik yoluyla oluyor, fiziksel bir madencilik olmasa dahi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yapılıyor. Yani nasıl altın bulmak için kazılar yapılıyorsa, kripto para bulmak için de matematik problemleri, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor.
Herkesin çözebilme ve üretebilme hakkı olduğu için de en çok çalışan, daha çok üretiyor diyebiliriz.
Evet, siz de gerekli teknolojik sistemlere (temel olarak işlemci gücü ve internet bağlantısı) sahipseniz siz de bu üreticilerden biri olabilirsiniz.
İlk olarak bilmemiz gereken şey, her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı vardır. Bitcoini örnek alacak olursak ilk yayınlanan protokollerinde “sadece 21 milyon bitcoin bulunabilir” maddesi yer alıyor.
BİTCOİN YASAL MI ?
Kripto para ların yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazılarında yasallık durumu hala belirsiz ya da değişken iken, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin vermektedir. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı veya kullanıma sınır getirdi.
Ülkemizde Kripto Para ile ilgili henüz bir kısıtlama yok ve bununla ilgili bir yasa da çıkmadı. Ama sonuçta kripto para madenciliği yaparsanız ve bundan gelir elde ederseniz Maliye hesaplarınızı inceleyip bunlardan vergi talep edebilir.
BİTCOİN AVANTAJLARI
Para transferlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı olması Bitcoin’in sağladığı önemli bir avantajdır.
Milyonlarca lira değerindeki Bitcoinlerinize cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz. Bu denli yüksek miktarlarda paraları nakit veya farklı bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın yolu yoktur.
Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin herhangi bir kişi/kişiler veya devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilememesi de bazı avantajlar sağlamaktadır. Hiç bir devlet yada kuruluş paranıza bloke koyamaz.
Bu yazımızda bitcoin hakkında genel bilgiler edindik, bu yazı dizimizin devamı yakında merak edenlerle buluşacak…
Bu yazı dizimizin devamında “nasıl bitcoin üretebiliriz”, “nasıl bitcoin alabiliriz”, “bitcoinimizi saklamak için soğuk veya sıcak cüzdanlar yada hangi borsalarda saklamak mantıklı” bunlardan bahsedeceğiz, tabiki de alternatif kripto para çeşitleri ile alt coinlere de göz atacağız…
Zermilanın yazılarını okumadıysanız mutlaka bir ziyaret edin…